söndag 20 april 2014

Äggbatik


Pysselkväll med äggmålning. Lisa och Maya hade blåst ur några ägg. Innehållet blev till pannkakor för ett par dar sen.

Vi använder vanlig äggfärg som man köper i mataffären till påsk. Det man vill ha vitt täcker man först med stearin. Som "penslar" hade vi tändstickor och hårnålar.


Avskrap av stearin värms i en sked över ett värmeljus. Vanligtvis ställer vi skaftet i en potatis, men alla potäter var uppätna så den här gången fick en rödbeta tjäna som hållare.


Ju längre man håller ägget under ytan desto mer intensiv blir färgen. 


Lager på lager stearin med dopp emellan. Krumelurens och Lisas rosa ägg som det såg ut när han gick och lade sig.

När man är nöjd värmer man ägget över ett ljus och torkar av stearinet.


Olle jobbade med nyanser av blått.


Iroda jobbar detaljerat och har en plan.

Mayas och Nils ägg...

...och mitt.

Till sist blev också Irodas ägg färdigt. Alla så olika och så fina!


Påskmorgon







lördag 19 april 2014

Bubblor på Påskafton


Äntligen kom solen och värmen. En fin dag för såpbubblor.


 Bubblor med rök i. E-cigarettrök.


Morbror Olle har hittat ett bekvämt sätt att diska.

söndag 13 april 2014

Kul med Macro

 Jag köpte två objektiv till den nya kameran. Idag lekte jag med Macroobjektivet. Ett 70 mm SIGMA. Det är så kul att komma riktigt nära. Övar mig på snälla blommor som står still i solen. Nu längtar jag efter anstormningen av bin, humlor och andra rörliga motiv.


 Objektivet fungerar också att fota med på lite håll. Här är Ylle på sin stoppsten på hemmarundan. Såna platser är praktiska att ha när hunden springer lös. Även om hon är långt före mig, väntar hon troget på stenen tills jag kommit fram. Belönas med torkad lever.

Frisyren är just nu i stort behov av ett bad och en ansning tycker jag, men där är vi lite oense Ylle och jag.

fredag 11 april 2014

Stenåldersdragkedja

 Mitt keltiska fågelmotiv som jag berättade om tidigare har varit klart ett tag. Jag behövde fundera på vad det skulle bli. Nån slags liten väska. När jag broderade hade jag nog tänkt att fåglarna skulle sitta på ett väsklock, men sedan tyckte jag att fågeln som då skulle hamna uppochner blev finare. Därför fick jag tänka om och klippa av tyget. Då gällde det att hitta på ett annat sätt att stänga väskan. Jag tyckte att ett vanligt blixtlås skulle kännas fel till ett sånt gammaldags motiv. Det fick bli en lösning som jag sett för några år sedan på Urkultfestivalen. Där såg jag en väska sydd i fiskskinn låst med en sticka.  På stenåldersvis helt enkelt.

 Stickan jag täljt av en tunn enestam behöver lite putsning och olja, men den dög till att måtta hällorna efter. Jag tänker låsa den med en tunn läderrem i hålen jag gjort i var ände. Och så behöver jag sätta på en axelrem på något sätt. Kanske syr jag ett foder invändigt också.


Fågelrutorna till kudden har också blivit några fler. Det är så kul att tokbrodera. Mindre roligt att montera... men det blir nog en kudde vad det lider.

torsdag 10 april 2014

Skattletare i trädgården

 Krumeluren och hans morbror letar skatter. För att söka med metalldetektor måste man ha tillstånd för varje enskild plats. Vår trädgård är såklart inmutad.

 Morfar Lennart tycker mer om att elda.

 Här har apparaten gett utslag. Krumeluren håller en miniletare för att söka efter metallföremålet medan de gräver.

 Oj nu knastrar det ordentligt. Skatten måste finnas i jorden som morbror har i handen! Men nej, det var ju hans egen ring som gav utslag. Bara att gräva vidare.

Skatten funnen! Den här gången bara ett värmeljus. Spännande nog, men tidigare under året som gått har det hittats både ringar och mynt. Bra ställen att leta på är badstränder. Där tappas både ett och annat.

söndag 6 april 2014

Vabbade

Mycket katt har det blivit på de få inlägg jag gjort den senaste tiden. Nu blev det en leopard. Jag passade en snuvig krumelur ett par dagar. Samtidigt var där hantverkare som drog ny el i lägenheten. När jag plockade ur några skåp i köket för dragning av nya kablar kom ansiktsmålningslådan fram.

fredag 4 april 2014

Kattungar

  Förra helgen var vi bjudna till Jordbro för att titta på kattungar. Här kommer några av alla foton som togs. Jag hade just köpt en ny systemkamera som jag inte lärt mig hantera än, så jag lät Olle leka med den. De flesta av bilderna har han tagit.
Kattmamma Sally är om jag inte minns fel korsning mellan Perser och Norsk skogskatt. Kattpappan är Ragdoll. När vi var där hade ungarna nyligen öppnat ögonen.